The S.P.O.T. Opens their Doors to a New Landscape

On June 5th, Scott and Svetlana attended the Grand Opening of the The S.P.O.T. in the brand new public plaza designed by STLAi in collaboration with Phillip H. Carter Architecture and Urban Planning and Ellen Vera Allen Architect. They tested out the beautiful new dry stone seating walls as they watched the plaza come to life for the first time.

The S.P.O.T. Public Opening
The S.P.O.T. Public Opening

The S.P.O.T. (Success Power Opportunity Teamwork) is a brand new Art and Technology Centre built as an addition to the Malvern – Toronto Public Library in Scarborough. Designed by Phillip H. Carter Architecture and Urban Planning and Ellen Vera Allen Architect, the 3,770 square foot building houses a recording studio, performance space, a media lab, and programming space. Through collaboration with the architects, STLAi designed the public plaza as a flexible space ideal for hosting festivals and performances of all kinds. It was launched with style with performances by RISE Poetry and local rappers The Gods, and speeches by those that had worked hard to make S.P.O.T. a reality.

The mature spruce tree and the dry laid stone seating walls.
The mature spruce tree and the dry laid stone seating walls.

Thought the day was sunny, Scott and Svetlana were happy to see that the rain garden to the northeast has been busy filtering stormwater run-off from the plaza. The mature spruce tree that STLAi preserved is doing well, serving as a focal point and iconic entrance to the plaza. The new native canopy trees are growing quickly and will soon be providing plenty of shade to the sloped lawn and the 141 linear metres of dry stone seat walls, which line the foot of the sloped lawn and the TTC bus stop at the top.

We wish the S.P.O.T. team and youth all the best as they continue developing their creative voices both inside and outside of the new centre.

Up close with the dry laid stone.
Up close with the dry laid stone.

Malvern-Public-Library-(7-of-7) small